Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η Πόλη των Οστών

 








ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: CASSANDRA CLARE
ISBN:  978-960-6665-46-2
ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ:  581
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:  ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ


Για άλλη μια φορά διαβάσαμε και σας προτείνουμε ένα θαυμάσιο βιβλίο από τις εκδόσεις ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ. Η εκδοτική εταιρία Πλατύπους μας φέρνει για άλλη μια φορά κοντά σ’ ένα βιβλίο το οποίο θα σας κόψει την ανάσα από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο............




Η Πόλη των Οστών ως είδος ανήκει στην Νεανική Λογοτεχνία αλλά οπωσδήποτε αυτό δεν πρόκειται για κανόνα αφού πολλοί αναγνώστες θα απολαύσουν την απίθανη ιστορία και τον εύκολο λόγο των χαρακτήρων. Σίγουρα οι θαυμαστές των κυνηγών βρικολάκων θα το καταβροχθίσουν και θα ζητάνε επειγόντως κι άλλο. Τράβηξα το βιβλίο από το ράφι ώστε να του ρίξω μια ματιά μιας και το εξώφυλλο και η αναφορά της αγαπημένης μου συγγραφέας -Στέφανι Μάιερ- μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Σύντομα ήμουνα στη μέση του βιβλίου και είχαν περάσει ώρες από τη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου. Ακόμα και αν δεν ανήκετε στο είδος των αναγνωστών θρίλερ είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να παραλείψετε. Οι χαρακτήρες είναι πανέξυπνοι και σαρκασμός τους απίστευτος. Η σκοτεινή του ατμόσφαιρα σε μαγεύει και η πλοκή του ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα βιβλία του είδους σαν το φεγγάρι μέσα στο σκοτεινό ουρανό.
Η Πόλη των Οστών πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της σειράς Θανάσιμα Εργαλεία της συγγραφέα Κασσάνδρας Κλερ. Η ιστορία μας πηγαίνει σε ένα κόσμο πίσω από το γνωστό κόσμο που γνωρίζουμε. Τα κτίρια δεν είναι όπως στην πραγματικότητα τα βλέπουμε και συχνά το αυτοκίνητο που μας προσπερνάει από δίπλα ίσως να μην είναι αυτό που μας φαίνεται. Οι χαρακτήρες είναι νεαροί σε ηλικία με ειρωνικό χιούμορ και τόση απλότητα στο λόγο που θα πιστέψετε ότι οι απαντήσεις τους είναι οι πιο απλές και άμεσες που θα μπορούσανε να δοθούνε σε ένα διάλογο.
Η διήγηση γίνεται στο τρίτο πρόσωπο ώστε τα γεγονότα να μην καταγράφονται μόνο από την πλευρά ενός χαρακτήρα. Σύντομα θα ξεχάσετε ότι διαβάζετε ένα βιβλίο και θα μοιάζει περισσότερο ότι παρακολουθείτε κάποια ταινία ή ότι κάποιος σας διηγείται μια αληθινή ιστορία όπως την άκουσε ή πως την έζησε. Οι σκηνές και τα τοπία περιγράφονται με ευκρίνεια και απλότητα ώστε ο αναγνώστης να μεταφέρεται αυτομάτως μέσα στο βιβλίο ενώ ο τρόπος σκέψης των πρωταγωνιστών θα μπορούσε άνετα να ήταν και δικός μας. Τα κορίτσια θα λατρέψουν τις ρομαντικές σκηνές και το δράμα που ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες ενώ τα αγόρια θα πέσουν με τα μούτρα στη δράση και την αγωνία του. Η φαντασία της συγγραφέα πηγάζει έντονα και μας μαγεύει με το κάθε γύρισμα της σελίδας.
Η Κασσάνδρα Κλερ με τη μεγαλοφυή πλοκή της κατάφερε να δημιουργήσει ένα κόσμο τελείως κρυφό από τα θνητά μάτια, τόσο ευκολόπιστο όμως που κανείς δεν θα μείνει απ’ έξω. Οι χαρακτήρες είναι πανέξυπνοι με έντονους διαλόγους και θα σας μαγέψουν ενώ η πρωταγωνίστρια είναι τελείως απλή, σαν το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Η Κλέρι αντιμετωπίζει τα συνηθισμένα προβλήματα κάθε έφηβου νέου -αισθηματικά άγχη, φιλίες, οικογενειακές απειθαρχίες είναι γεγονότα της καθημερινή ρουτίνας. Αυτό όμως που δεν περίμενε ποτέ η Κλέρι είναι ξαφνικά να αρχίσει να βλέπει πράγματα που κανένας γύρω της δεν μπορεί να δει, και το απλό δεκαπεντάχρονο μυαλό της αγκομαχεί να χωνέψει την καινούρια διάσταση που έχει πάρει η μέχρι τώρα μονότονη ζωή της.
Χίλια χρόνια πριν ο άγγελος Ραζιέλ έσμιξε το αίμα του με το αίμα ανθρώπων και έτσι δημιούργησε μια καινούρια φυλή με το όνομα Νέφιλιμ. Οι καινούριοι αυτοί άγγελοι-άνθρωποι περπατούν ανάμεσά μας, απαρατήρητοι αλλά πάντα παρόντες είναι οι αόρατοι προστάτες μας.
Το όνομά τους…. «Οι πολεμιστές των Σκιών».
Οι πολεμιστές των Σκιών ακούν στους νόμους του Γκρι Βιβλίου που τους δόθηκε από τον άγγελο που τους δημιούργησε. Ο σκοπός τους είναι να προστατέψουν τους ανθρώπους από τα παράσιτα που αποκαλούν δαίμονες και ταξιδεύουν τον κόσμο μας από άλλη διάσταση φέρνοντας πάντα καταστροφή στο δρόμο τους. Ακόμα οι πολεμιστές των Σκιών πρέπει να κρατάνε τις ισορροπίες ανάμεσα στους άρχοντες τους σκότους, που εμείς τους ξέρουμε σαν μάγους, βρικόλακες, λυκάνθρωπους, ξωτικά, νεράιδες και άλλα που έχουμε ακούσει στα παραμύθια και τους μύθους. Αλλά όπως επιμένουν οι χαρακτήρες της συγγραφέα… «κάθε μύθος έχει μια αλήθεια μέσα του».
Η πρωταγωνίστρια Κλέρι, συναντάει τον Τζέις, την Ιζαμπέλ και τον Άλεκ σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης και όλος της ο κόσμος έρχεται τα πάνω κάτω, γιατί αυτοί οι τρεις έφηβοι δεν είναι και τόσο καθημερινά παιδιά. Πρόκειται για τρεις πολεμιστές των Σκιών σε αποστολή, και άρα αόρατοι για τα θνητά μάτια… όχι όμως και για την Κλέρι που μπορεί να τους δει ξεκάθαρα όπως και το φόνο που διαπράττουν μπροστά στα έντρομα μάτια της. Τα πράγματα από ‘κει και πέρα παίρνουν την κάτω βόλτα για την Κλέρι αφού μετά από μια επίθεση δαίμονα η μητέρα της εξαφανίζεται και η Κλέρι μένει μόνη της. Συντροφιά της ο Τζέις και η παρέα του –οι πολεμιστές των Σκιών. Τελικά ότι ήξερε η Κλέρι για αληθινό ξαφνικά μαθαίνει ότι δεν είναι παρά μια φαντασία για να μένουν η θνητοί ήρεμοι ενώ σε κάθε σκοτεινή γωνία παραμονεύουν πλάσματα που μέχρι τώρα τα ήξερε σαν μύθους. Τελικά ίσως και η Κλέρι –μια ηθική και καλή κοπέλα- να μην είναι τόσο απλή όσο πίστευε, κάτι που ο Τζέις υποστήριξε από την αρχή. Τι είναι όμως η Κλέρι; Γιατί ξαφνικά, λίγο πριν τα δεκαέξι της άρχισε να βλέπει πράγματα που δεν θα έπρεπε να βλέπει; Ποιος έχει πάρει τη μητέρα της και γιατί κυνηγούνε την ίδια;
Ο συμπρωταγωνιστής της Κλέρι, ο Τζέις, με τον οποίο αναπτύσσεται κάτι περισσότερο από φιλική σχέση είναι γενναίος, ατρόμητος και ένα… τέλειο μυστήριο. Το καυστικό του χιούμορ και η αλαζονική συμπεριφορά του κάποιες φορές θα μας νευριάσουν και άλλες θα μας εκπλήξουν με το πόση συμπάθεια μπορούμε να δούμε ένα κυνηγό δαιμόνων. Αλλά τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύονται πάρα πολύ. Όλοι θαυμάζουν τον Τζέις, είναι πανέξυπνος, αληθινό απόκτημα για τη στρατιά των κυνηγών, όμως επιφυλάσσονται πολλές εκπλήξεις στο δρόμο του. Ο κακός της υπόθεσης –Βάλενταιν- ισχυρίζεται πράγματα που είναι αδύνατο να χωνέψει ο νεαρός και έτσι όλη η κόλαση ξεσπά επί γης. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα όταν ανακαλύπτονται συγγένειες και κρυφά μυστικά που ίσως ποτέ δεν θα έπρεπε να δουν το φως της ημέρας.
Η Κασσάνδρα Κλερ χειρίζεται την αγωνία σαν καλοκουρδισμένο μουσικό όργανο. Κάθε σελίδα κρατά ένα καινούριο δράμα, μια καινούρια τρομακτική εμπειρία και κάνει το βιβλίο αδύνατο να το αφήσουμε από τα χέρια μας.

Η συγγραφέας

Το όνομα Cassandra Clare είναι ψευδώνυμο το οποίο χρησιμοποίησε η συγγραφέας για να γράψει την επιτυχημένη σειρά Τα θανάσιμα Εργαλεία. Γεννήθηκε στην Αμερική αλλά έχει ζήσει σε Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία πριν καν να γίνει δέκα χρονών. Από τα χρόνια του Λυκείου όμως και μετά έζησε στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη όπου δούλεψε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Άρχισε να δουλεύει στο βιβλίο Πόλη των Οστών -το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Θανάσιμα Εργαλεία- το 2004, εμπνευσμένη από το τοπίο του Μανχάταν, και έχει προταθεί να γίνει ταινία από τη  Unique Features.
Πριν από την έκδοση της Πόλης των Οστών η συγγραφέας ήταν γνωστή για τις ιστορίες που έγραφε σαν fan fiction και οι πιο γνωστές από αυτές είναι The Draco Trilogy (Harry Potter) and The Very Secret Diaries (The Lord of the Rings). Η Κλερ είχε μεγάλη βάση θαυμαστών και έτσι έχει γίνει πολλές φορές θέμα σε εφημερίδες για τις υπέροχες ιστορίες της. Το όνομα της το πήρε από μια ιστορία που έγραψε στα χρόνια του λυκείου με το όνομα «Η όμορφη Κασσάνδρα».

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η παρουσίασή σου και σίγουρα είναι μέσα στα επόμενα που θα διαβάσω (είπα να πάρω το 1 κ το 2 μαζί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα χάσεις καθόλου. Ολόκληρη η σειρά είναι υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή