Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Επιτέλους Παντρεύομαι!


 








Συγγραφέας: Γκούνα Κατερίνα
Τίτλος: Επιτέλους παντρεύομαι
Εκδοτικός Οίκος: Ωκεανίδα
Πρώτη έκδοση: Ιούλιος  2010
ISBN: 978-960-410-618-9
Σελίδες: 448

Περίληψη:
Γι’ αυτό σας λέω. Μη σκάτε αν δεν σας κάτσει ένας άντρας. Μη σκοτίζεστε αν σας παρατήσει η αγαπημένη σας. Έτσι είναι ο Έρωτας! Παλαβό πράγμα μερι­κές φορές. Σκέτος υδράργυρος. Εκεί που προσπαθείς να τον πιάσεις και λες: «Να, εδώ είναι, τον έχω κλεισμέ­νο στη χούφτα μου», τον βλέπεις ξαφνικά μακριά. Κι ούτε κατάλαβες πώς σου ξεγλίστρησε.

Παλαβό πράγμα ο Έρωτας. Εκεί που λες: «Πάει εγώ, τέρμα, για μένα δεν υπάρχει τίποτε πια», έρχεται και σε σηκώνει σαν ανεμοστρόβιλος και σου βάζει φτερά για να πετάς στον ουρανό.

Παλαβό πράγμα ο Έρωτας και υπέροχο συνάμα. Κι αν καμιά φορά αργεί, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Τις περισσότερες φορές είναι μακρύ το μονοπάτι της αγάπης. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα σας βρει όπου και να ’σαστε.




Όντας άνθρωπος με έντονο σαρκασμό και ελεύθερες ιδέες θεώρησα τον τίτλο του βιβλίου αυτού …ίσως… αρκετά μεσαιωνικό. Ποτέ δεν σκέφτηκα το γάμο σαν λύτρωση για να βάλω τη λέξη «Επιτέλους» μπροστά από τη λέξη «παντρεύομαι». Μάλλον επειδή ποτέ δεν θεώρησα το γάμο ως λύση ανάγκης ή τρόπο που θα μπορούσε κάποιος να λύσει ένα πρόβλημα. Το εξώφυλλο του βιβλίου όμως -έντονα παιχνιδιάρικο- με ωραία χρώματα και έναν απίστευτο βάτραχο σε χαλαρή στάση που σε κοιτάει τσαχπίνικα, σίγουρα είναι κάτι που σε προκαλεί να το σηκώσεις από το ράφι του βιβλιοπωλείου. Οι εκδόσεις Ωκεανίδα έκαναν πολύ καλή δουλειά στην επιμέλεια και του εξωφύλλου αλλά και στην έκδοση αυτού του τελικά χαρισματικού βιβλίου.

Άρχισα λοιπόν, να ξεφυλλίζω τις σελίδες του τελείως αδιάφορα προσπαθώντας να μάθω τι στο καλό μπορεί να ήθελε να πει μια νέα συγγραφέας ενός βιβλίου φέροντας αυτό τον τίτλο. Και με έκπληξη εντυπωσιάστηκα. Κατά πρώτον μου έκανε εντύπωση ο τρόπος περιγραφής καταστάσεων τόσο κοντά στην πραγματικότητα, που έμοιαζε απολύτως αληθοφανές. Παρουσιάζονται σκηνές παρμένες από την πραγματική ζωή επενδυμένες με τα ακριβή συναισθήματα που θα μπορούσε να είχε ο κάθε άνθρωπος που θα έμπλεκε σε έναν κυκεώνα δράσης και αντίδρασης διαλέγοντας πάντα το λάθος μονοπάτι.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια τριαντάχρονη κοπέλα, χωρίς οικονομικά προβλήματα, ευπαρουσίαστη που ζει με τη μητέρα της και τον πατέρα της -παρά τα τριαντατρία της χρόνια- και είναι αρκετά ευχαριστημένη και ανεξάρτητη. Όμως το μεγάλο πρόβλημά της είναι το δηλητήριο που εκτοξεύει η νύφη της κάθε φορά που έρχεται να τους επισκεφτεί, δημιουργώντας μεγάλες στεναχώριες στη μητέρα της. Αυτός είναι και ο  λόγος οδυρμού από πλευράς της μητέρας της. Η μονάκριβη και πολυτάλαντη κόρη της δεν έχει σύζυγο. Δεν έχει βρει ακόμα άνδρα να παντρευτεί.
Για να γλυτώσει από όλο αυτό το δράμα και θέλοντας να αποδείξει ότι είναι ικανότατη να φτιάξει και αυτή οικογένεια -αφού τίποτα δεν της λείπει- αναλαμβάνει δράση.

Από ‘κει και πέρα το βιβλίο εναλλάσσεται από τη μία κωμικοτραγική κατάσταση στην άλλη. Η πρωταγωνίστρια απόλυτα γειωμένη με την σκληρή πραγματικότητα, παλεύει στο άγνωστο και με χίλιους ποικίλους τρόπους να βρει τον κατάλληλο σύζυγο για να βάλει στεφάνι. Από προξενιά που καταλήγουν σε απίστευτες «σφαλιάρες» και μέχρι τα περιπετειώδη ξόρκια προς λύση της μαύρης μαγείας που της έχουν κάνει ζηλόφθονες αόρατες εχθροί, η πρωταγωνίστρια δεν παύει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των πράξεων και των συναισθημάτων της. Με αρκετό αυτοσαρκασμό και ανάλυση των βαθύτερων σκέψεων της -γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάνει λάθος- ακολουθεί διαδρομές και δράττει προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο την έχουν φέρει, όχι μόνο τα κακεντρεχή σχόλια της νύφης της και το μαρτύριο της μητέρας της αλλά, και η ίδια η μοναξιά της, που τελικά ανακαλύπτει ότι είναι βουτηγμένη μέσα σε αυτή.

Τελικά μετά από αρκετές περιπέτειες και πολλές απογοητεύσεις καταλήγει σε ένα γραφείο συνοικεσίων όπου ένας καινούριος αγώνας έχει αρχίσει για την εύρεση του γαμπρού. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα. Σας συνιστώ όμως να βρείτε αυτό το βιβλίο που τελικά κάθε σκηνή και κάθε συναίσθημα εφάπτεται από κάθε πλευρά με την στυγνή πραγματικότητα, και με μια ηρωίδα κάθε άλλο παρά βγαλμένη από κάποιο παραμύθι. Πρόκειται για ένα ελαφρύ ανάγνωσμα που όμως θα σας κάνει να δείτε τους ανθρώπους γύρω σας με τελείως διαφορετικά μάτια, αφού η μοναξιά στη σημερινή κοινωνία -παρά τους ποικίλους τρόπους σύνδεσης και επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους- συναντιέται πολύ πιο συχνά.


Η συγγραφέας

 



 H Κατερίνα Γκούνα γεννήθηκε στην Κατερίνη, όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε σαν καθηγήτρια Αγγλικών και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ΤΕΙ, Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας, καθώς επίσης σε ελληνικά σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας. Είναι μητέρα δύο παιδιών. Το μυθιστόρημα "Επιτέλους παντρεύομαι" είναι το πρώτο της βιβλίο.

4 σχόλια:

  1. Ταξίδεψα,γέλασα πολύ,έκλαψα το καλοκαίρι που πέρασε χάρη σε αυτό το βιβλίο.Περιμένω με αγωνία το επόμενο και το ξέρω ότι θα είναι σύντομα.Συγχαρητήρια Κατερίνα,πάντα επιτυχίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρηκα πολύ για το σχόλιό σου Έυα. Πραγματικά το βιβλίο αυτό είναι μια πολύ ρομαντική συναρπαστική ιστορία βγαλμένη μέσα από τη σύγχρονη καθημερινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρίτα, σ' ευχαριστώ για τα υπέροχα σχόλια που έγραψες για το βιλίο μου. Χάρηκα πολύ γι' αυτά ακόμα όμως πιο πολύ χάρηκα που σου άρεσε. Όπως επίσης και στην Εύα.
    Θα περιμένω τη γνώμη σου για το καινούργιο μου ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΙ ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ - όποια κι αν είναι. Καλό καλοκάιρι εύχομαι!
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερίνα, είναι μεγάλη τιμή μου που όχι μόνο διάβασες την κριτική, αλλά μας άφησες και ένα πολύ ωραίο σχόλιο.
    Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η παρουσίαση και φυσικά γνωρίζω για το καινούριο βιβλίο. Με την πρώτη ευκαιρία θα χαρώ πολύ να γράψω και γι αυτό, και είμαι σίγουρη ότι θα είναι καταπληκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή