Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Βιβλίο 4: Πόλη των Έκπτωτων Αγγέλων

 









Τίτλος: Πόλη των Έκπτωτων Αγγέλων (City of Fallen Angels)
Συγγραφέας: Cassandra Clare
Εκδοτικός Οίκος: Πλατύπους
Έτος Έκδοσης: Ιούλιος 2011
Αρ. Σελίδων: 528

Περίληψη:

Ο Θανάσιμος Πόλεμος έχει τελειώσει, και η Κλέρι Φρέι έχει επιστρέψει στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, ενθουσιασμένη με όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της. Εκπαιδεύεται για να γίνει Κυνηγός των Σκιών και να χρησιμοποιεί τη μοναδική της δύναμη. Η μητέρα της παντρεύεται τον έρωτα της ζωής της. Τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών ζουν επιτέλους ειρηνικά. Και –το πιο σημαντικό απ’ όλα– η Κλέρι μπορεί επιτέλους να αποκαλεί τον Τζέις αγόρι της.

Όμως όλα έχουν ένα τίμημα.

Κάποιος δολοφονεί τους Κυνηγούς που ανήκαν στον Κύκλο του Βάλενταϊν, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των Πλασμάτων του Σκότους και των Κυνηγών των Σκιών που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο αιματηρό πόλεμο. Ο καλύτερος φίλος της Κλέρι, ο Σάιμον, δεν μπορεί να τη βοηθήσει. Η μητέρα του μόλις ανακάλυψε πως είναι βρικόλακας και τώρα είναι άστεγος. Όπου κι αν στραφεί, κάποιος τον θέλει με το δικό του μέρος –μαζί με τη δύναμη της κατάρας που καταστρέφει τη ζωή του. Και είναι όλοι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Την ίδια στιγμή, βγαίνει με δύο πανέμορφες, επικίνδυνες κοπέλες –καμία από τις οποίες δεν γνωρίζει για την άλλη.

Όταν ο Τζέις αρχίζει να απομακρύνεται από την Κλέρι χωρίς να της δώσει εξηγήσεις, η Κλέρι υποχρεώνεται να ανασκαλέψει την καρδιά ενός μυστηρίου, η διαλεύκανση του οποίου θα αποκαλύψει το χειρότερό της εφιάλτη. Η ίδια έχει θέσει σε λειτουργία μια τρομερή αλυσίδα γεγονότων που μπορεί να την οδηγήσει στο να χάσει όλα όσα αγαπάει. Συμπεριλαμβανομένου και του Τζέις.
 
Αγάπη. Αίμα. Προδοσία. Εκδίκηση. Στην Πόλη των Έκπτωτων Αγγέλων αυτά που διακυβεύονται είναι πιο σημαντικά παρά ποτέ. 

Σκέψεις:

Όπως εγώ, έτσι και χιλιάδες αναγνώστες περίμεναν με αγωνία τη συνέχεια της σειράς Θανάσιμα εργαλεία. Όταν όμως το βιβλίο βρέθηκε στα χέρια μου άρχισα να έχω τρομερές αμφιβολίες.


Για δυο ολόκληρες εβδομάδες με πολύ κόπο -και καθόλου επιτυχία- προσπάθησα να κρατηθώ μακριά από το συγκεκριμένο βιβλίο. Όχι για κανένα άλλο λόγο, παρά μόνο για το ότι μου άρεσε τόσο πολύ το τρίτο βιβλίο της σειράς (Γυάλινη Πόλη), και το τέλος που έδωσε η συγγραφέας, που δεν ήθελα να το χαλάσω με συνέχειες.

Μάταια όμως η κάθε προσπάθεια αποφυγής, αφού με κάποιο τρόπο το βιβλίο κατέληγε πάντα ανάμεσα στα δάχτυλά μου.
Πλέον αναρωτιέμαι γιατί δεν το άνοιξα νωρίτερα; 

Υπάρχει κάτι στην πένα της συγκεκριμένης συγγραφέα που με ρουφάει μέσα στις ιστορίες της, από τις πρώτες κιόλας λέξεις. Προσωπικά, δεν μπορώ να χορτάσω με τίποτα το μαγευτικό ταλέντο της Κασσάνδρα Κλερ να χτίζει φανταστικούς κόσμους και σκηνές γεμάτες εκπλήξεις και ανατροπές, εκεί που δεν τις περιμένει κανείς. Και ίσως, είναι από τις λίγες ιστορίες που γνωρίζουμε να έχουν τόσο μεγάλο καστ, όπου οι χαραχτήρες δεν αναφέρονται απλώς ως ονόματα και κάποιες αναγκαίες σκηνές.

Οι χαρακτήρες της Κασσάνδρα Κλερ αναπτύσσονται μέσα από τις ιστορίες της, παίρνουν πνοή και μεγαλουργούν, δίνοντας φως σε γωνίες, που χωρίς τη βοήθειά τους θα μας ήταν άγνωστες. Κάθε χαρακτήρας έχει κάτι να πει και να δώσει, κάνοντας τους αναγνώστες να πονέσουν και να τους αγαπήσουν, ψάχνοντας τα ονόματά τους μέσα από τις εξελίξεις της πλοκής.

Η Πόλη των Έκπτωτων Αγγέλων δεν είναι η συνέχεια της ιστορίας που μας συστήθηκε στην Πόλη των Οστών. Μια καινούρια περιπέτεια ξεκινάει για τους αγαπημένους μας πρωταγωνιστές. Νέοι κακοί μπαίνουν στη σκηνή, πιο σκληροπυρηνικοί από ποτέ, με νέους κινδύνους και νέα παγίδες να απειλούν να καταστρέψουν ότι οι αγαπημένοι μας χαρακτήρες κατάφεραν να φτιάξουν μέχρι τώρα.

Σ’ αυτό το βιβλίο θα γνωρίσουμε καλύτερα το Σάιμον, ο οποίος κατάφερε από τον πάτο της λίστας -σαν ένας απλός θνητός- να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης και να μας εκπλήξει όλους με τις ικανότητες του και την αντοχή του. Πάντα στο πλευρό της Κλέρι πολεμώντας για τη δικαιωματική του θέση, έκανε όλους τους αναγνώστες παγκοσμίως να τον αναζητούν. Και στο πρώτο αυτό βιβλίο της νέας περιπέτειας, οι αναγνώστες θα εμβαθύνουν στον υπέροχο αυτό χαρακτήρα, αλλά και στις νέες δράσεις που θα αναπτυχθούν στις σχέσεις των φίλων, μετά το μεγάλο πόλεμο στην Άιντρις.

Η ιστορία μας αρχίζει μόλις έξι εβδομάδες μετά τον πόλεμο. Η Κλέρι μπορεί επιτέλους να αποκαλεί ‘αγόρι της’ τον Τζέις και να εντρυφήσει στην κουλτούρα και τις πολεμικές τέχνες των Νέφελιμ. Η Τζόσλιν και ο Λουκ παντρεύονται και ο Σάιμον προσπαθεί να βρει μια μέση λύση, να ζήσει τη ζωή του σαν βρικόλακας όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό μπορεί. Ο Άλεκ και ο Μάγκνους λείπουν ταξίδι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους με τα νέα δεδομένα μετά τον πόλεμο και το θάνατο του Βάλενταϊν.

Σύντομα, τα πράγματα περιπλέκονται και ο Τζέις απομακρύνεται από την Κλέρι, αφήνοντας τη με ένα μυστήριο που η ραγισμένη της καρδιά δεν μπορεί να λύσει.

Ο ίδιος παραπαίει ανάμεσα στα εφιαλτικά όνειρα και την οδυνηρή πραγματικότητα, να παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό, προσπαθώντας να ανακαλύψει την δική του ταυτότητα και το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει. Οι δαίμονες του όμως, τρυπώνουν στα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής του… ή μήπως δεν είναι δικοί του;

Ο Σάιμον με δυνάμεις που ακόμα δεν έχει ανακαλύψει ούτε ο ίδιος και την πιο αρχαία κατάρα γραμμένη πάνω στο δέρμα του προσπαθεί να ζήσει φυσιολογικά. Όσο φυσιολογικά μπορεί να ζήσει ένας βρικόλακας που περπατά την ημέρα και βγαίνει ταυτόχρονα με δυο όμορφα κορίτσια -που είναι σίγουρο ότι δεν θα το εκτιμήσουν όταν θα το ανακαλύψουν. Όλα όμως μοιάζουν να πηγαίνουν ανάποδα για τον ίδιο, αφού κάθε μεγάλος κακός στη Νέα Υόρκη θέλει τον Σάιμον με το μέρος του, ενώ κάποιοι άλλοι μοιάζει να τον θέλουν νεκρό -κάτι που είναι τρομερά δύσκολο αφού η κατάρα σκοτώνει όποιον τον πλησιάσει με απειλητικές διαθέσεις- και δεν το βάζουν εύκολα κάτω.

Από την μια πλευρά διαβάζω τις μαγευτικές σκηνές ανάμεσα στην Κλέρι και τον Τζέις νιώθοντας λίγο από το παραμύθι και πριν καλά καλά ξεπεράσω τους αναστεναγμούς, η αδρεναλίνη πιάνει κόκκινο. Από τη μια πλευρά ξεσπάω σε γέλια με τις απίστευτες ατάκες του Τζέις και του Σάιμον (που δεν λείπουν ούτε και από αυτό το βιβλίο), και την άλλη στιγμή θέλω να κλάψω με την τραγωδία που για άλλη μια φορά απειλή τις ζωές όλων. Είναι από τα λίγα βιβλία που με κάνουν να μοιάζω κυκλοθυμική ή ίσως μερικές φορές και ψυχωτική με τις αλλαγές και τα σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων σε κάθε γύρισμα των σελίδων. Με το γνήσιο τρόπο της η Κλερ αποδίδει υπέροχα μια ιστορία που δεν είναι για τους πολλούς.

Η συγγραφέας έχει μια καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ, που μας δίνει σε γενναιόδωρες δόσεις μέσα από τους χαρακτήρες της. Έχει όμως και μια ικανότητα να μη λυπάται τους πρωταγωνιστές της χτυπώντας τους μέχρι το σημείο που θα μπορούσαν να της φωνάξουν ‘έλεος’ και μετά ακόμα λίγο.

Απολαύστε μια αναπάντεχα νέα ιστορία με τη μαγευτική πένα της Κασσάνδρα Κλερ, λίγο πριν πιάσουμε και το νέο της βιβλίο ‘Κουρδιστός Άγγελος’ -πρίκουελ της σειράς Θανάσιμα Εργαλεία- το οποίο προμηνύεται ακόμα πιο γκόθικ και πιο εφιαλτικό απ’ ότι γνωρίσαμε μέχρι τώρα. 

Για όσους είχαν την τύχη να διαβάζουν πρώτα το πρώτο βιβλίο της σειράς ‘Δαιμονικές μηχανές’ με τίτλο ‘Κουρδιστός Άγγελος’ θα απολαύσουν τις σκηνές όπου εμπλέκονται ονόματα και καταστάσεις μεταξύ των δυο βιβλίων. Φυσικά, οι δυο ιστορίες δεν μπλέκονται μεταξύ τους, αλλά η συγγραφέας είχε την ιδιοφυή σκέψη να κάνεις αναφορές στους χαρακτήρες των βιβλίων και κάποιους από αυτούς να τους γνωρίσουμε στα φώτα της σημερινής πραγματικότητας. Για όσους όμως δεν διάβασαν τον Κουρδιστό Άγγελο, πρέπει να πούμε ότι δεν τίθεται θέμα. 

Ο καταπληκτικός εκδοτικό οίκος Πλατύπους μας έφερε και τα δυο βιβλία την ίδια ημερομηνία βάζοντας σε δίλλημα τους απανταχού αναγνώστες για το ποιο να διαβάσουν πρώτα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα δίλλημα. Απλώς πρέπει να τα έχετε και τα δυο μαζί, τη σειρά ανάγνωσης μπορείτε να τη διαλέξετε μόνοι σας.

3 σχόλια: