Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ο Μυστικός Κύκλος: Η Μύηση


 






Τίτλος: Ο Μυστικός Κύκλος 1: Η Μύηση (The Secret Circle 1: The initiation)
Συγγραφέας:
L. J. Smith
Μετάφραση: Κάσσυ Μπουλούκου
Εκδοτικός Οίκος: Ψυχογιός
Έτος Έκδοσης: Μάρτιος 2012
Αρ. Σελίδων: 288

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

Η Κάσι και η μητέρα της αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την όμορφη ζωή τους στην Καλιφόρνια για να ζήσουν με την άρρωστη γιαγιά της Κάσι στο Νιου Σάλεμ. Με το που φτάνουν, η Κάσι νιώθει ένα δυσάρεστο συναίσθημα να την πλημμυρίζει. Από την επιβλητική έπαυλη μέχρι την παράξενη γιαγιά, όλα τής φταίνε. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν γνωρίζει και τους συμμαθητές της, ιδίως τη Φέι, ισχυρό μέλος του Μυστικού Κύκλου, μιας ομάδας μαγισσών που είχαν υπό τον έλεγχό τους το Σάλεμ για εκατοντάδες χρόνια.
Όταν η Κάσι ερωτεύεται τον μυστηριώδη και γοητευτικό Άνταμ, έρχεται αντιμέτωπη μ’ ένα δίλημμα: είτε να αντισταθεί στον πειρασμό είτε να χρησιμοποιήσει σκοτεινές δυνάμεις για να αποκτήσει αυτόν που θέλει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να την καταστρέψει.
Το πρώτο βιβλίο μιας συναρπαστικής «μαγικής» τριλογίας.

 Άποψη

 Η Λ. Τζ. Σμιθ είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες συγγραφείς της νεανικής φανταστικής λογοτεχνίας. Τα έργα της έχουν πυροδοτήσεις εκατοντάδες σχολιασμούς, προκαλώντας διφορούμενες αντιδράσεις. Οι αναγνώστες είτε θα λατρέψουν τα βιβλία της με πάθους, είτε θα τα μισήσουν το ίδιο δυνατά. Πάντως τα συναισθήματα δεν θα είναι αδιάφορα, αλλά ούτε και χλιαρά.


Eγώ, μέχρι τώρα δεν ανήκα σε καμία από τις δυο ομάδες. Και αυτό όχι γιατί δεν είχα διαβάσει κάποιο από τα βιβλία της, αλλά περισσότερο γιατί περίμενα αυτό το κάτι άλλο. Μέχρι που στα χέρια μου έπεσε το πρώτο βιβλίο της σειράς Μυστικός Κύκλος με τίτλο Η Μύηση. Ανάμεσα από τα εκατοντάδες βιβλία που θα βρείτε στα ράφια των βιβλιοπωλείων, η Μύηση θα σας τραβήξει αμέσως κοντά. Με το πανέμορφο ιριδίζων εξώφυλλό του και το ελαφρύ παρουσιαστικό του είναι σίγουρο ότι θα βάλει πολλούς σε πειρασμό.

Και δεν θα χάσετε.

Η ιστορία μας ταξιδεύει στο Νιου Σάλεμ, όπου η ηρωίδα του βιβλίου, η νεαρή Κάσι, αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις της ζωής της. Μια ξαφνική ασθένεια της γιαγιάς της αναγκάζει την ίδια και τη μητέρα της να μετακομίσουν μόνιμα στο πατρικό σπίτι της οικογένειας. Η Κάσι ρίχνεται απότομα σε μια καινούρια ζωή αντιμέτωπη με τη μικρή κοινωνία της πόλης, το νέο περιβάλλον του σχολείου και συμμαθητές που δεν είχε ξαναδεί ποτέ ξανά στη ζωή της. Ακόμη και το σπίτι στο οποίο θα έμενε από ΄δω και πέρα ή η ίδια τη γιαγιά της ήταν πράγματα που τα έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή της.

Και ενώ νέες ερωτήσεις που μένουν κατά κύριο λόγο αναπάντητες ξεπηδάνε από παντού έχει να αντιμετωπίσει και τη φριχτή εχθρότητα των συνομήλικων της. Από το πουθενά γίνεται ο περίγελος του σχολείου και ο στόχος για φάρσες από μια ομάδα εφήβων που την κάνουν να θέλει να φύγει τρέχοντας. Και μέσα σε όλα αυτά προσπαθεί να αντέξει και τον πόνο ενός ανεκπλήρωτου έρωτα με ένα αγόρι που γνώρισε για πολύ λίγο στις διακοπές της.

Πάντα όμως κάτι κακό δεν κρατάει για πολύ. Έτσι και η Κάσι γνωρίζει τη Νταϊάνα που σαν από μηχανής θεά έρχεται να τη σώσει και να τη θέσει υπό της προστασία της. Τότε έρχονται όλα στο φως. Και η Κάσι ανακαλύπτει ότι είναι το δωδέκατο μέλος ενός μυστικού κύκλου, δηλαδή μιας παρέας μαγισσών.

Και μαζί με αυτό το νέο και την ακούσια μύησή της στον Μυστικό Κύκλο έρχεται και άλλο νέο που θα συνταράξει την ήδη ευαίσθητη ψυχή της. Το αγόρι που γνώρισε για τόσο λίγο στις διακοπές της και ερωτεύτηκε, όχι μόνο βρίσκεται κοντά της, αλλά είναι και ένα από τα μέλη του κύκλου. Βέβαια, αυτό θα έπρεπε να την κάνει να πετάξει από τη χαρά της, αλλά δυστυχώς. Ο Άνταμ ανήκει στην καλύτερή της φίλη, την Νταϊάνα.

Και ενώ η Κάσι προσπαθεί να αντιπαλέψει τον ίδιο της τον εαυτό και τα συναισθήματά της για μην προδώσει τη μοναδική φίλη που έχει, τελικά καταλαβαίνει ότι όλα είναι μάταια…

Η συγγραφέας αποφασίζει να κλείσει το πρώτο μέρος της τριλογίας με μια απειλή και ένα μεγάλο δίλλημα για την πρωταγωνίστριά μας. Να χάσει την καλύτερή της φίλη ή το μοναδικό μεγάλο της έρωτα;

Για κάποιο λόγο, που ακόμη δεν γνωρίζουμε, η Σμιθ έχει αποφασίσει να δημιουργήσει ένα πολύ αδύναμο χαρακτήρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Κάσι, παρουσιάζεται αδύναμη. Μοιάζει να παρακολουθεί όλα τα γεγονότα, αλλά να μην αντιλαμβάνεται τη βαρύτητά τους, μέχρι και λίγο πριν το τέλος του πρώτου βιβλίου. Όμως μέσα της υπάρχει μια φωνή πολύ πιο δυνατή απ’ ότι η ίδια θέλει να αναγνωρίσει στον εαυτό της. Υπομένει καταστάσεις που άλλος ίσως να τα είχε παρατήσει πολύ πιο πριν.

Γι’ αυτό το λόγο δεν θα εκφέρω τη γνώμη μου, αλλά θα περιμένω και το επόμενο βιβλίο της ωραίας αυτής σειράς που πραγματεύεται με θέματα που μέχρι τώρα δεν είχαμε γευτεί. Με τη γνωστή της πλέον πένα, η L.J. Smith μας φέρνει σε ένα καινούριο μαγικό κόσμο, όπου η μαγεία υπάρχει και στο λευκό και στο μαύρο και οι χαρακτήρες της καλούνται να αντιμετωπίσουν κάτι ολοκαίνουριο και συναρπαστικό.

Τέλος, στα βιβλία βασίζεται και μια τηλεοπτική σειρά που πρέπει στους περισσότερους να είναι γνωστή με το όνομα Μυστικός Κύκλος, και πραγματικά έχει γίνει ανάρπαστη. Γι’ αυτό λοιπόν, θα περιμένουμε με αγωνία από τις εκδόσεις Ψυχογιός να μας δώσει και το δεύτερο μέρος μιας απολαυστικής σειράς.

Η συγγραφέας

Η ΛΙΣΑ ΤΖΕΪΝ ΣΜΙΘ έχει γράψει περισσότερα από είκοσι πέντε βιβλία για νέους, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί στη λίστα των ευπώλητων της εφημερίδας New York Times. Τα αγαπημένα θέματά της είναι ο έρωτας, η φαντασία και ο φόβος. Η συγγραφέας ζει στο Σαν Φρανσίσκο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία των σειρών VAMPIRE DIARIES και Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ. Τα VAMPIRE DIARIES έχουν γυριστεί τηλεοπτική σειρά, η οποία προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Η ΜΥΗΣΗ είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, στην οποία βασίζεται η τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται στις ΗΠΑ.

2 σχόλια:

  1. Εγώ Ριτάκι το βρήκα ενδιαφέρον, δυνατό για την εποχή του αλλά, αδύναμο σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν στις μέρες μας. Ελπίζω σε μια πιο δυναμική συνέχεια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή