Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η ζωή του Πι



 










Συγγραφέας: Γιαν Μαρτέλ
Μετάφραση: Μπελίκα Κουμπαρέλη
Εκδοτικός Οίκος: Ψυχογιός
Έτος Έκδοσης: Φεβρουάριος 2002 (8η Ανατύπωση)
Αρ. Σελίδων: 456

«Θα σου διηγηθώ μια ιστορία που θα σε κάνει να πιστέψεις στον Θεό».

Η ιστορία που ο ηλικιωμένος Ινδός διηγήθηκε στο συγγραφέα είναι η απίστευτη ζωή του Πι Μολιτόρ Πατέλ, που έκανε το γύρο του κόσμου και βρίσκεται μέσα σε τούτο δω το βιβλίο.

Ο Πι και η οικογένειά του ζουν στην Ινδία και διατηρούν ένα ζωολογικό κήπο. Ο νεαρός Πι έχει δύο αγάπες: τα ζώα και το διάβασμα. Διαβάζει με πάθος ό,τι έχει σχέση με τον Ινδουισμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ και, προς μεγάλη έκπληξη των γονιών του, αποδέχεται και πιστεύει και τις τρεις θρησκείες. Κάποτε η οικογένεια αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Καναδά μαζί με τα ζώα. Το πλοίο όμως ναυαγεί κι ο Πι βρίσκεται μόνος σε μια βάρκα μαζί με μια απίστευτη ομάδα: μια ζέβρα, μια ύαινα, έναν ουρακοτάγκο και μια τεράστια βασιλική τίγρη της Βεγγάλης.

Ο Πι πρέπει τώρα να συνυπάρξει με ναυαγούς που δεν μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Με εξυπνάδα, με απίστευτο θάρρος και ανομολόγητο φόβο, αποδέχεται τη φύση του κάθε ζώου και αναπτύσσει μια άρρηκτη σχέση κυρίως με την τίγρη. Δεν είναι τυχαίο που αυτή έχει όνομα ανθρώπου: Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Ο Γιαν Μαρτέλ μας δίνει ένα καταιγιστικό βιβλίο. Μια συγκλονιστική παραβολή για την πάλη ανάμεσα στην ψυχή και τη σάρκα. Συγκινητικό χωρίς μελοδραματισμούς, με χιούμορ ακόμα και στις πιο δραματικές του στιγμές, σε κάνει να σκεφτείς τους προσωπικούς σου Ρίτσαρντ Πάρκερ, τα δικά σου ναυάγια, και σε μαθαίνει πώς να επιβιώνεις.


 Άποψη

Μέσα στα πλαίσια πάντα της Φανταστικής Λογοτεχνίας, σας προτείνω γι’ αυτή την εβδομάδα άλλη μια περιπέτεια, λίγο διαφορετική από τις άλλες. Σίγουρα, οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει για την ταινία Η Ζωή του Πι, η οποία διαδραματίζεται ανάμεσα σε ένα αγόρι από την Ινδία και σε μία τίγρη της Βεγγάλης. 


Ο Γιαν Μαρτέλ έγραψε μια εξαιρετική ιστορία φαντασίας μέσα από τις οποία περνάει τόσα μηνύματα και τόσες πληροφορίες που θα σας αφήσει άφωνους. 

Σίγουρα από ένα τέτοιο βιβλίο δεν θα περίμενα να μάθω τόσα πράγματα για τις διαφορετικές θρησκείες και για το πόσα σημεία μπορεί να έχουν κοινά μεταξύ τους, αλλά ούτε και για το πώς θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει τόσο απλά και φυσιολογικά τις διάφορες των ζώων.

Μιλώντας για το βιβλίο θα μπορούσε κάποιος να το χωρίσει σε τρία διαφορετικά μέρη.

Στο πρώτο μέρος παίρνουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Πι, που ολόκληρο το όνομά του είναι Πισίν Μαρτέλ. Με ένα χαρακτηριστικά αστείο τρόπο μας εξηγεί την επαφή του Πι με τις διαφορετικές θρησκείες και πως κατέληξε αργότερα να πιστεύει στο θεό, άσχετα από τις πολυπληθείς ιδιότητες που του δίνει ο κάθε λαός.  Επίσης, μαθαίνουμε για τα ζώα που είχαν στο ζωολογικό τους κήπο στην Ινδία και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και αντιδρούν.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίο που είναι και το πιο περιπετειώδες (και ίσως όχι γι αυτούς που έχουν ευαίσθητο στομάχι) μαθαίνουμε για την περιπέτεια του Πι στη θάλασσα, για το ναυάγιο και το πώς ο Πι ξέμεινε σε μια βάρκα στη μέση του ωκεανού με έναν ουρακοτάγκο, μία ζέβρα και μια τίγρη της Βεγγάλης. Τα στοιχεία για την επιβίωση και τη βιολογία είναι απίστευτα. Η πλοκή εξαιρετική. Και ο αναγνώστης δεν χορταίνει να διαβάζει τι θα γίνει παρακάτω.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου έχουμε τον Πι ο οποίος έχει πλέον σωθεί και δίνει συνέντευξη σε δυο Ιάπωνες αξιωματούχους. Τους εξηγεί την περιπέτειά του με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Αυτοί φυσικά δεν τον πιστεύουν και έτσι ο Πι τους λέει άλλη μια εκδοχή της δοκιμασίας του χωρίς τα ζώα μέσα. Οι αξιωματούχοι βρίσκουν πολλούς παραλληλισμούς με την προηγούμενη ιστορία και όταν ο Πι τους ρωτάει ποια από τις δυο ιστορίες προτιμούν τότε αυτοί του λένε την ιστορία με τα ζώα. Έτσι ο Πι τους απαντάει ότι είναι του Θεού.

Ο συγγραφέας πρέπει να έχει κάνει τεράστια έρευνα για την βιολογία των ζώων, τη θάλασσα και φυσικά σε τακτικές επιβίωσης. Μερικές μάλιστα από αυτές ήταν τόσο ανησυχητικές που κάποιος θα έλεγε πως πρόκειται για μυθιστόρημα τρόμου.

Από την άλλη φυσικά δεν έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση με τόσο ακραίο σενάριο ώστε ο άνθρωπος να ξεχάσει τις κοινωνικές του αξίες και να στηριχθεί σε πιο ζωώδη ένστικτα.

Εκτός από μια περιπέτεια φαντασίας αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και θεολογικό μυθιστόρημα. Ποτέ δεν περίμενα ότι σε μια τέτοια πλοκή η θρησκεία θα είχε τόσο σταθερά πατήματα.

Σας συνιστώ να διαβάσετε αυτό το βιβλίο οπωσδήποτε και μετά αν θέλετε να δείτε την ταινία μετά. Θα λατρέψετε τις υπέροχες περιγραφές των γεγονότων του συγγραφέα και έτσι θα έχετε όλο το χρόνο να απολαύσετε τις υπέροχες εικόνες που έχει δημιουργήσει ο σκηνοθέτης.

Ο συγγραφέας

Ο ΓΙΑΝ ΜΑΡΤΕΛ γεννήθηκε στην Ισπανία το 1963 από Καναδούς γονείς και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορα μέρη: στην Αλάσκα, στην Κόστα Ρίκα, στη Γαλλία, στο Οντάριο και στο Μεξικό. Αργότερα, ταξίδεψε στο Ιράν, στην Τουρκία και στην Ινδία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Τρεντ και άρχισε να γράφει, ενώ παράλληλα έκανε διάφορες δουλειές – κηπουρός, λαντζέρης, φύλακας. Απέσπασε το πρώτο του λογοτεχνικό βραβείο με το πρώτο του κιόλας έργο, μια συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο THE FACTS BEHIND THE HELSINKI ROCCAMATIOS. Στη συνέχεια, ο Μαρτέλ εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τον τίτλο SELF. Σήμερα ζει στο Μόντρεαλ και ασχολείται με τη γιόγκα, το γράψιμο και την εθελοντική εργασία. Ο Μαρτέλ τιμήθηκε με το βραβείο Hugh MacLennan 2001 και ήταν υποψήφιος για το Λογοτεχνικό Βραβείο Governor General 2001 και για το Commonwealth Writers Prize Best Book 2001. Κορυφαία στιγμή στη λογοτεχνική του πορεία είναι το βραβείο Booker 2002 για το μυθιστόρημα Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου